053 - 482 57 57
eService
Officefood
Nieuwsbrief

Een eigen kantoor? Zó ouderwets!

Wanneer je een afspraak hebt bij een klant of relatie, is al snel de vraag: jouw kantoor of bij mij? Maar is dat wel zo vanzelfsprekend? Met de opkomst van het nieuwe werken en de bijbehorende ontwikkelingen wat betreft flexibiliteit, lijken de grenzen tussen kantoormuren te vervagen. Zo zijn er bedrijven die geen eigen kantoor meer hebben, maar volledig operationeel zijn vanuit een coworking space. Hoe werkt dat nou eigenlijk?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een coworking space niet per definitie een plek voor zzp’ers en medefreelancers. Natuurlijk, zij zijn er ook, maar het gaat steeds vaker om bedrijven die een kantoorloos of geminimaliseerd kantoorbestaan leiden. Zo werkt inmiddels een deel van de Microsoft organisatie in coworking spaces. Niet elk bedrijf leent zich ervoor, of heeft er behoefte aan. Maar wanneer het kan, is het een uitkomst. Het is duurzaam, flexibel en bespaart enorm in de kosten. De ultieme belichaming van het nieuwe werken.

Verbinding

Zoals Microsoft laat zien, is het ook goed mogelijk om het kantoor niet in zijn geheel te vervangen. Maak het om te beginnen eens een stuk kleiner door mensen flexibel te laten werken. Het (hoofd)kantoor wordt dan een creatieve ontmoetingsplek. En krijgt meer een marketingfunctie. Het fungeert steeds meer als visitekaartje voor klanten dan als werkplek. Het kantoor is dus nog geen verleden tijd, maar de vorm waarin het functioneert verandert wel. Zo zijn er bedrijven die de kantoren gebruiken om teams die vernieuwing doorvoeren voor een aantal maanden bij elkaar te zetten. Dit stimuleert innovatie binnen het bedrijf. Een goed voorbeeld van de veranderende mindset die momenteel plaatsvindt. We bewegen ons meer en meer naar activity based werken. De rol van kantoor is dan voornamelijk die van verbinder. In het ideale scenario denkt een werknemer ‘s ochtends: wat doe ik vandaag, waar ga ik naartoe om mensen te ontmoeten? Zoals het nu al normaal is om af en toe thuis ongestoord stiltewerk te doen, zet die trend hiermee verder door. De keuze om thuis, bij een coworking space of op kantoor te werken wordt een bewuste. Een ritje naar kantoor is dan gebaseerd op de behoefte om de verbinding op te zoeken. Niet omdat het nou eenmaal ‘moet’.

Contact leggen

Wanneer je als bedrijf openstaat voor een coworking space, zijn er een aantal criteria waarmee je rekening moet houden. Locatie en dekking, hospitality en voorzieningen, maar ook: wordt samenwerking en ontmoeting gestimuleerd? In welke mate worden bedrijven en individuen aan elkaar gekoppeld? De ene partij faciliteert de verbinding tussen bedrijven, de ander voorziet daarin niets. Dat is een belangrijk punt om op te letten en raakt meteen de kern van de behoefte voor een coworking space. Wil je er werken om een bureau en een vergaderruimte te hebben? Of zoek je meer dan dat en wil je ook contact leggen en samenwerken met anderen? Voordat je een keuze maakt, is het slim om hierover na te denken. Uiteindelijk gaat het natuurlijk ook om een ruimte waarin je je prettig voelt.

De toekomst van coworking

Het werken buiten je ‘vertrouwde’ kantooromgeving moet niet betekenen dat je daardoor inlevert op faciliteiten en comfort. De bedrijven achter de coworking spaces zitten gelukkig niet stil. Nu steeds meer bedrijven gebruik van de ruimtes maken, verruimen de mogelijkheden. De focus op hospitality breidt steeds verder uit. Het mensen naar de zin maken krijgt meer en meer aandacht. De koffie krijgt meer smaak, de horeca verbetert en de faciliteiten voor verbinding nemen toe. Dankzij een betere netwerkverbinding kun je makkelijker videovergaderen en op afstand samenwerken. Ook kun je gemakkelijk je documenten digitaliseren. Je moet je informatie immers altijd en overal bij de hand kunnen hebben. Hoe meer mensen de spaces benutten, hoe normaler het wordt. Gelukkig maar! Een duurzamere manier van samenwerken vind je niet snel.

The post Een eigen kantoor? Zó ouderwets! appeared first on Werktrends.